Guvernul de la Sofia a decis să apeleze la forțele de poliție pentru a transporta la spitale bolnavii de Covid-19, în condițiile în care ambulanțele nu mai fac față.
Zece microbuze ale poliției, dintre care șase dotate cu echipe paramedicale, vor ajuta cele 25 de ambulanțe publice care operează în Sofia, a anunțat luni ministrul Sănătății, Kostadin Angheelov, într-o conferință de presă.
Decizia vine după ce, sâmbătă, un bărbat de 33 de ani infectat cu noul coronavirus a murit, după ce a așteptat disperate ore în șir o ambulanță. Cazul său a provocat o adevărată undă de șoc pe rețelele sociale, care este plină de exemple similare.
Medicii sunt epuizați. Suntem în război: trebuie să mobilizăm toate resursele împotriva pandemiei”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a serviciului Ambulanțelor din Sofia, Katia Sungarska, citată de Agerpres.
Spitalele din Bulgaria au apelat deja la sprijinul studenților în medicină, pentru că mulți angajați au fost contaminați.
În fața criticilor, ministrul Sănătății a cerut de asemenea cooperarea spitalelor private, adeseori reticente să interneze persoane contaminate cu noul coronavirus.
Spitalele private care nu aplică decretul ministerial care le obligă să aloce 10% din paturile de spital bolnavilor Covid-19 nu vor mai fi finanțate de casa de asigurări medicale”, a avertizat astfel ministrul Sănătății.
Mai mult, alte 17 noi ambulanțe vor intra în dotare, până la finalul săptămânii, a adăugat ministrul, care negociază de asemenea cu o companie de taxi pentru a transporta bolnavii.
Bulgaria, care a gestionat bine în primăvară primul val al pandemiei, este depășită acum de numărul de noi cazuri, în creștere cu 80% în șapte zile, cu un total de 54.000, în condițiile în care țara testează puțin.
Confruntat cu o puternică mișcare socială de contestare, guvernul refuză să impună un nou și impopular lockdown (carantină).
De la începutul pandemiei, în Bulgaria – o țară cu 7 milioane de locuitori – au fost înregistrate aproape 1.300 de decese.
Recidiva de Covid-19 este mai severă decât îmbolnăvirea primară, avertizează specialiștii în medicină. Concluzia aparține chiar doctorilor români, mai precis cei de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, care au tratat şi cazuri de recontaminări cu noul coronavirus.
Concluzia trasă de medici este că, în asemenea cazuri, recidiva de Covid-19 s-a dovedit a fi mult mai severă decât îmbolnăvirea primară.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, prof. dr. Cristian Oancea, spune că „simptomele, în cazul reinfectărilor cu SARS-CoV-2, sunt mai severe. Cel mai probabil, s-au recontaminat pentru că nu au respectat măsurile de protecţie anti-pandemice. Au banalizat virusul şi s-au bazat pe faptul că prima infecţie a fost sub o formă foarte uşoară sau asimptomatică”.
Prefectura Timiş a anunţat că în ultimele 24 de ore în judeţ au fost confirmate 123 de noi îmbolnăviri cu Covid-19, dintre care 69 în Timişoara, în condiţiile în care numărul de teste efectuate a fost de aproape 10 ori mai mic decât în zilele precedente.